Ketupat sotong sering menjadi sebutan
masyarakat Terengganu untuk memakannya ketika tiba musim mencadat sotong. Waktu
sesuai untuk mencadat sotong ketika bulan mengambang penuh kerana sotong akan
naik ke permukaan air bila permukaan laut cerah. Ketika ini juga ramai nelayan
yang turun ke laut bagi mencadat sotong, yang mana mereka sanggup bermalam di
laut yang sejuk dan berangin semata-mata ingin membawa hasil yang lumayan
(sotong) untuk dijual dan dibuat makanan seperti ketupat sotong.
Saya suka dan juga minat dengan ketupat
sotong ini. Ianya sesuatu makanan yang unik bagi saya kerana saya tidak pernah
terpikir terdapat juga makanan yang boleh disumbat sesuatu didalamnya sama
seperti ketupat sotong ini iaitu pulut disumbat dalam sotong. Rasanya yang
begitu lemak sesuai dengan kuahnya yang dimasak menggunakan santan.
Makanan ini juga ada dijual di
restoran-restoran di sekitar Kuala Terengganu walaupun bukan pada musim
mencadat sotong pun. Tentang harganya saya belum pasti kerana kebiasaannya saya
makan bersama keluarga dan ayah saya yang bayarkan, saya rasa harganya tidaklah
mahal sangat pun,mungkin berpatutan dengan kos membuat ketupat sotong ini. Kebiasaanya,
ketupat sotong ini dimakan bersama nasi putih. Jadi, tidak hairanlah ramai yang
datang ke Terengganu untuk mencuba ketupat sotong ini. Saya nak bagitau
lebih-lebih pun takut orang tak percaya, nak tahu sedap atau tidak, anda harus
merasainya sendiri. Saya yakin anda tidak akan menyesal makan ketupat sotong
ini.
Disini saya sertakan cara untuk membuatnya.
Pertama, kamu tanakkan beras puluh, setelah masak biarkan sampai sejuk. Kemudian
kamu masukkan pulut dalam anggaran ¾ penuh ke dalam sotong yang telah
dibersihkan. Selepas itu, kamu gunakan lidi untuk mengemas hujung sotong. Kemudian,
santan dicampur halba, halia, bawang merah dan garam. Seterusnya masukkan yang
telah siap ke dalam periuk. Api hendaklah dikecilkan supaya santan tidak naik
kepala.
No comments:
Post a Comment