Anda pernah mendengar jala emas tak sebelum
ni? Bagi rakyat luar Terengganu, korang mesti tak tahu apa itu jala emas. Jala emas
ini merupakan sejenis kuih yang berwarna kuning yang berbentuk seperti mee atau
jaluran meggi yang lembut diurai dalam air gula yang panas. Kuih ini diperbuat
daripada telur kuning dan proses-proses untuk membuatnya amat cerewet sedikit.
Kuih ini biasanya dijadikan salah satu hantaran dihari perkahwinan.
Setahu saya, terdapat juga bentuk seakan
jala emas ini di luar Negeri Terengganu ini iaitu roti jala yang mana ianya
dicicah bersama kuah kari. Manakala kuih jala emas ini tidak memerlukan kuah
kerana rasanya yang sudah manis dan boleh dimakan begitu sahaja. Saya pernah
merasainya sendiri ternyata ianya sesedap yang saya sangka. Rasanya yang manis
dan terasa cukup lemak telur kuningnya dan enak untuk dijadikan makanan pencuci
mulut.
Cara-cara untuk membuatnya ialah kamu mesti
tapis telur kuning sahaja dan pukul sedikit telur itu, kemudian masak gula
bersama air sehingga larut dan mendidih dan tapis serta masak bersama daun
pandan sehingga pekat sedikit. Seterusnya apabila air mendidih dan berbuih
halus, uraikan atau pusing keliling periuk telur kuning dengan corong daun
pisang ke dalam air gula tersebut. Angkat dan toskan kemudian kamu kiraikan
urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua sudu garfu. Kemudian hidangkan.
No comments:
Post a Comment