Memang xsah
kalu korang datang ke Terengganu kalu xsinggah la kejap tuk rasa ikan celup
tepung ini kerana ia sangat popular di kawasan pantai Terengganu seperti di
pantai Kelulut, Marang dan pantai Teluk Ketapang di Kuala Terengganu. Lokasinya
yang dekat dengan pantai, membolehkan pengusaha dan peniaga makanan ini mudah
untuk mendapatkan hasil laut yang segar terus dari nelayan.
Ikan celup
tepung ni ianya dicelup dengan tepung macam tepung goreng pisang. Rasa asli
ikannya tetap kekal walaupun dicelup dengan tepung. Kebiasaannya di kedai-kedai
makan Terengganu bukan hanya menjual ikan celup tepung tetapi mereka juga
menjual juga aneka makanan laut seperti udang dan sotong serta ikan pari celop
tepung. Ikan celup tepung ini bukan sekadar menjdai tarikan masyarakat tempatan
sahaja, tetapi setiap kali saya pergi makan makanan ini, kelihatan warga2 asing
turut menjamu selera bersama2 mereka. Gabungan yang sesuai ikan yang dicicah
dengan sos cili ataupun ditempat saya orang panggil “lada kepok”.
Harganya
mengikut sepinggan yang kita ambil. Makanan ini sangat sesuai dimakan tuk bersantai
bersama teman2 dan keluarga. Boleh dikatakan tiap2 hari, kedai-kedai makan ikan
celup tepung dipenuhi ramai pelanggan. Rugi
kalu korang tak rasa ikan celup tepung ini, bagi saya memang best tau.
No comments:
Post a Comment